Tuuli

Veistän puuta kirveellä, taltoilla, höylillä sekä moottorisahalla. Käsityökaluilla veistämisessä olennaista on jatkuva puun kuuntelu ja valppaus silmän ja käden yhteistyössä. Kirveen käyttö on rytmistä toimintaa, kuin hengittämistä; veistän – ja tiedän eläväni.

Puun oma kauneus ja viisaus – niitä haluan kuunnella ja tuoda esiin. Siksi muotokieli saa olla yksinkertaista ja ajatonta. Rakkaus luontoa kohtaan uinuu meissä monissa. Sitä tahdon puhutella. Yksilön luontosuhteen elpymisessä ja voimistumisessa on myös kauniin planeettamme toivo.

Kunnioitan puuta. Vaikka se on kaadettu, elämä jatkuu siinä. Vaikka työstän puuta voimallisesti, olen pieni sen rinnalla. Puun olemus koskettaa minua, ja toivon että työssäni välittyy ikiaikainen ulottuvuus metsästä, joka saattaa koskettaa toista ihmistä. Yhdessä voimme juurtua syvälle ja kurkottaa kohti valoa.

Maalaan ajatuksia, tunteita ja tunnelmia. Metsämaisemassa näen kuvan mielenmaisemasta. Minua kiinnostaa puiden rytmi ja se miten oksat haarautuvat. Puissa näen musiikkia. Puiden rytmi on elämän rytmiä. Maalatessani seikkailen katoavien ja pysyvien hetkien välillä. Pyrkimys on sekä saada kiinni jostain merkityksellisestä että päästää irti turhasta pyristelystä.

Piirrän nähdäkseni olennaisen, tavoittaakseni jotain ihmisen olemuksesta. Samalla harjoittelen keskittymistä tähän hetkeen ja silmän ja käden yhteistyötä. Nopea piirtäminen tarjoaa tilaisuuden opetella irtipäästämistä ja uuteen siirtymistä.

Puuseppäyrittäjyys merkitsee minulle kokonaisvaltaista tekemistä puun parissa. Työni eri puolista muodostuu mielekäs kokonaisuus. Luonnollisella ja konkreettisella tavalla olen puiden kanssa tekemisissä metsässä, sahalla, taaplaamassa, verstaalla ja ihan oikeasti sorvin ääressä. Vaikka työvaiheita ja koneita on paljon, keskeistä on käsityöläisyys ja puun kuuntelu sekä asiakkaiden ja omien toiveiden sovittaminen yhteen puun toiveiden ja luonteen kanssa. Käsityöläisyys ja taiteilijuus elämäntapana on jatkuvaa pientä kehittämistä ja keskeneräisyyden kanssa elämistä. Yhä parempaan pyrkien opettelen hyväksymään vajavaisuutta ja epätäydellisyyttä.

 

Tuuli Autio: Omakuva 2016, muste

 

Taiteilija, puualan artenomi Tuuli Autio työskentelee ja asuu Humppilassa Lounais-Hämeessä. Puuartenomi-opintoja edelsi opiskelu puualan artesaaniksi Lahden muotoiluinstituutissa, johon Tuuli hakeutui Helsingin kuvataidelukiosta. Tärkeää ammatillista oppia hän sai opiskeluaikojen oma-aloitteisissa työharjoitteluissa Saksan ja Pohjois-Italian puusepänverstailla.

Tuuli Autio on tehnyt kokonaisvaltaista työtä puun parissa sekä taiteilijana että puuseppänä omassa yrityksessään vuodesta 1997 yhdessä Teemu Aution kanssa. Puusepänliike Tuulipuu perustettiin Lahdessa, josta se vuonna 2001 muutti omiin tiloihin Humppilaan. Tuuli Autio sai Vuoden nuori muotoilija 2002 -palkinnon ja Tuulipuu valittiin Hämeen kulttuuritunnustuspalkinnon saajaksi vuonna 2003.

Yhteystiedot

CV